Biredskap

Ska man vara biodling behöver man ha en hel del redskap. Det kan till en början upplevas som en stor kostnad, men de redskap man köper håller allt som oftast väldigt länge. Inte sällan kan man ha utrustningen livet ut. Här kan du läsa om de olika biredskapen som vi tycker man behöver för att komma igång med sin biodling.

Handla din utrustning hos Vindö Biodling

Biodlarens säkerhet

Att gå in i en bikupa är inte alla gånger helt riskfritt. Vissa dagar är bina på bättre humör än andra men oavsett vilket humör bin är på är det viktigt att man som biodlare skyddar sig mot stick. Hur mycket man önskar skydda sig är upp till varje biodlare, men en bra riktlinje tycker vi är att du aldrig skall vara rädd eller känna ett obehag då du arbetar med dina bin. När vi arbetar med bina väljer vi att ha på oss en heldräkt som man knäpper med blixtlås på framsidan, handskar och ordentliga skor. Det finns de som enbart använder jacka, bara slöja eller bara en keps. Tips är att man sätter på sig något som täcker håret då det kan bli väldigt jobbigt både för bin och biodlare om bina fastnar i håret och inte kommer loss.

När man väljer heldräkt är det viktigt att man har ordentlig med svängrum och att man kan sitta på huk utan problem. När man knäpper dräkten vid slöjan tycker vi att det är bra om blixtlåsen korsar varandra, detta då det minskar risken för att få in bin i dräkten.

Om man inte vill ha heldräkt kan man välja jacka och byxor eller enbart jacka. Även denna skall vara lite stor så att du lätt kan röra dig när du arbetar med dina bin.

Till både dräkt och jacka finns det olika mössor eller slöjor. Man kan ha som en hatt med brätte i dräkten från vilken slöjan faller ned och fäster i halsen. I denna variant kan man se 360 grader runt sig då hela mössan är täckt av slöja. Man kan ha en mer rundad topp på dräktens övre del som gör att man mer ser ut som en dykare med slöja mitt fram. Denna variant kan man inte se bakåt i då denna del är i samma tyg som dräkten. Man kan även välja olika modeller av jacka och dräkt med allt från ventilerade till mindre ventilerade. De finns i många olika färger och passformer. Viktigt är att du provar din dräkt och att du trivs med den.

Att använda handskar i kupan kan vara på gott och ont. Vissa menar att man blir mer klumpig och fumlig då man inte kan känna vad man gör ordentligt, medan andra anser att man måste skydda händerna då det är dessa som skall ner i kupan och arbeta. Hur man vill göra känner man själv. Vi använder handskar och har under åren testat lite olika. Vi började med blå gummihandskar med vita manschetter som gick upp en bit på armarna och som gick att stänga till med en dragsko. När vi köpte vår första utrustning fick vi rådet att välja gummihandskar eftersom att om bina sticker i handsken är doften lätt att tvätta bort och man tar därmed bort det som triggar bina till att stickas. En annan anledning till att vi startade med dessa handskar var att de satt bäst. Detta kan vara den viktigaste anledningen till att välja en handske oavsett vilken sort man väljer, den måste sitta bra på handen. Man vill undvika att den blir för stor längt ut i fingrarna eftersom man lätt fastnar mellan ramar då man arbetar.

Den sort handske vi nu använder är gummi och bomullsblandning. Den är något mindre svettig då man arbetar eftersom bomull andas bättre. Även denna har en manschetter som man drar upp på armen och sluter med en dragsko.

Sedan har man alternativet att använda sig utav läder- eller skinnhandskar. Dessa formar sig efter användaren och sitter ofta väldigt bra och skönt på handen. Eftersom de är i skinn andas de bättre än gummihandskar och gummi/bomullshandskarna då det är ett levande material.

Kupan

Om du skulle googla ordet “Bikupa” kommer du med stor sannolikhet att få upp ett antal träffar med bilder på olika kupor. Kuporna kommer att ha olika form, färg och vara i olika material. De kommer att ha namn som Nackakupa, Huddingekupa, Trågkupa och Halmkupa för att bara nämna några få. Vilken kupa du använder är helt upp till dig. Se dock till att välja en kupa som stödjer det ramformat som din biodlarförening använder. Varför kan man undra? Jo därför att det blir lättare att köpa och sälja bin om man använder samma ramformat.

Vad är då ramformat? Det är precis som det låter format eller storlek på de ramar som sitter i kupan. Det är på ramarnas mellanväggar av vax bina lägger sina ägg samt placerar sitt pollen, nektar och honung. Några exempel på vanliga ramformat är LN (Lågnormal) och HLS (Halv lågnormal). LN används ofta som ett allt-i-allo ram eftersom man kan ha dem både i skatt lådorna och i yngelrummet. HLS används oftast i skattlådan det vill säga i lådan där man skördar honung. HLS är hälften så hög som en LN men de är lika breda.

Själva kupan består av ett antal delar som beror på vilken sorts kupa man har. Vi har kupan som kallas Nackakupa och den har rammått och sargmått LN eller HLS. Delarna i kupan är som följer om man tittar nerifrån och upp. Botten med varroainlägg, sarger med 10 ramar i varje, täckplast och tak. Ett varroainlägg är en bricka på vilken kvalstren som eventuellt finns kupan ramlar ned på så biodlaren kan räkna hur mycket det är. Täckplast används för att bina inte skall bygga sitt vax i taket på kupan.

Hantera dina bin

När du arbetar med dina bin kan det vara bra att ha en rökpust och en kupkniv. Kupkniven använder vi när vi skall plocka upp ramarna ur sargen. Det är inte alltid man kan få ner fingrarna mellan ramarna samt att bina ofta sätter fast ramarna med propolis. Det finns flera olika sorters kupknivar att använda exempelvis lång kupkniv eller amerikansk kupkniv. Den långa kupkniven har ett böjt blad som används till att sära på ramarna med och ett rakt blad som man skrapar bort vaxet som bina byggt på fel ställen. Den amerikanska kupkniven har en krok på ena sidan och ett blad på andra sidan. Vi använder oss av den amerikanska kupkniven då vi upplever att den är bäst på att få upp ramarna från ramlisten. Kupknivarna används även då vi vill dela på sargerna när vi går igenom kupan.

Rökpustens syfte är att lugna bin som är oroliga av någon anledning. I rökpusten kan man stoppa rökpustbränsle eller tidningspapper och äggkartong. Detta skapar en ofarlig rök som man kan pusta på bina och som gör att de blir lugna. Bina blir lugna eftersom de tror att det är en skogsbrand på väg och då måste de rädda honungen i kupan. Vi pustar bara med röken om vi måste, vilket är sällan. När man väljer rökpust kan det vara bra att välja en med gnistskydd samt en krok att hänga upp den med.

Hantera honung

Många av de saker som man behöver då man ska skörda honung kan man låna av sin lokala biodlarförening. Vissa saker kan dock vara bra att ha själv. Detta är enligt oss honungstunna och avtäckningsgaffel. Att ha en egen honungstunna att lagra sin honung i kan av hygieniska skäl vara bra. Genom att ha en egen tunna vet du var den har varit och du vet att din honung kommer att vara ren och fräsch. Detsamma gäller avtäckningsgaffeln, det är skönt att ha redskap som ska vara i direkt kontakt med honungen själv.

Handla din utrustning hos Vindö Biodling