Årets drottningodling är igång

Att få fram drottningar av hög kvalitet är viktigt. Genom att odla drottningar med hjälp av omlarvning säkerställer man att bina drar upp drottningar från tillräckligt unga larver. Många gånger när man gör en avläggare kan man riskera att samhället drar upp en drottning från en äldre larv.

Då det är första säsongen som vi håller på drottningodling har det varit en del misslyckade försök, men nu har vi börjat få till det. Nedan beskriver vi hur vi har gjort.

I samhället som ska mata upp drottningarna behöver drottningen begränsas. Hon placeras i nedersta yngelsarg med spärrgaller över. Samtidigt görs en sarg i ordning med 9 ramar, där en är pollen, en är outbyggd och sedan några ramar med mat. I denna skakar man ned mycket ambin. Denna sarg ska vara separerad från samhället där drottningen finns. Ett sätt att göra det på är att placera en äldre modell av nätbotten ovanpå det samhälle som man precis tog bina ifrån. Denna nätbotten passar även som tak, så den är perfekt för ändamålet. En sak som är mycket viktig här är att bina som finns i sargen med de nio ramarna är helt instängda. Man behöver alltså stänga igen flustret. Samhället ska alltså nu se ut som följer: Botten, sarg med drottning, spärrgaller, skattlåda, ev. skattlåda till, nätbotten med stängt fluster, sarg med nio ramar, tak.

När man gjort iordning ovannämnda kan man vänta några timmar så att översta delen känner sig riktigt drottninglös. Då kan man larva om. Vi använder oss av ramar med plats för tjugo drottningceller, där det finns NC-sockel, NC-cellkoppshållare och sedan NC cellkopp. Larverna som placeras i cellkopparna ska inte vara mer än ett par millimeter stora. Det tar lite tid innan man lär sig tekniken att flytta över larverna.

När omlarvningen är klar placeras ramen i översta sargen. Där får den vara en dag innan man tittar på hur antagningen har gått till. Om bina har börjat bygga vax nedåt på cellkopparna är det jackpot. I samband med detta tar man också bort nätbotten. Den översta sargen kan placeras så att bina kan förflytta sig i resten av samhället. Det är dock viktigt att spärrgallret är kvar. Man vill inte att drottningen ska krypa upp och bita sönder cellerna.

Efter ca en vecka sätter man på en kläckbur runt de celler som blivit till. Detta gör man för att förhindra att det kryper ut drottningar som biter sönder resterande. Kläckningen av drottningar sker ca 12 dagar efter omlarvning. Innan dess bör man ha flyttat över drottningcellerna till antingen ett drottninglöst samhälle eller till en parningskupa. Där kommer de sedan kläckas om allt går som det ska, och sedan flyga ut och para sig en vecka senare. När vi ser att hon har börjat lägga ägg är allting klart. Då kan man märka och vingklippa drottningen om man vill det.

Vindobi

Vindobi